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The time for VAT deduction on adjustment of VAT on intra-
Community acquisition of goods is against the EU VAT Directive  

On March 18, 2021 The Court of Justice of the European Union ruled that Polish legislation which 

makes the right to deduct VAT on intra-Community acquisitions in the same settlement period in 

which the VAT is due conditional on the output VAT shown in a tax return submitted within three 

months of the end of the month in which the tax liability arose in respect of the acquired goods, is 

not in compliance with the Directive.  

RULES APPLICABLE  According to the regulations currently in force, if a taxpayer does not account for an intra-

Community acquisition of goods based on the moment when the tax obligation arises, but 

does so by way of an adjustment within 3 months following the month when the tax liability 

arose (accounting for output and input tax in the tax return for that period) then such 

a transaction will remain tax neutral. 

 

However, if the tax due on an intra-Community acquisition is not indicated in the relevant 

tax return filed within the above 3-month period, then the taxpayer is not allowed to deduct 

the input tax in the period in which the output tax is recognized. This means that output 

VAT has to be accounted for in the tax return when the tax liability arose, while input VAT 

can only be recognized in the tax return filed for the current period. As a result, the need to 

pay tax interest arises. 

QUESTION 

REFERRED FOR 

A PRELIMINARY 

RULING 

The Provincial Administrative Court (WSA) in Gliwice expressed doubts as to the 

consistency of Article 86(10b)(2)(b) of the VAT Act with EU law. Pursuant to Article 86 

(10i) of the aforementioned Act, if the three-month deadline is exceeded, the taxpayer 

must correct the previously submitted return and at the same time may only settle the 

input tax on an ongoing basis, as a result of which the taxpayer bears the economic 

burden of the VAT due and any possible interest for late payment. Given the above, the 

Court inquired whether the provisions indicated were consistent with Union law. 

CJEU’S RULING 
The CJEU ruled that taxpayers cannot be temporarily charged with the input VAT due on 

intra-Community acquisition of goods, especially since no amount is due to the tax 

authorities on such acquisitions. Accordingly, the application of national legislation cannot, 

in the opinion of the CJEU, automatically prevent the exercise of the right to deduct VAT 

due on intra-Community acquisition of goods in the same period as the settlement of the 

same amount of VAT. 

PLANNED CHANGES 
As part of the hitherto published (prior to the decision of CJEU) draft of the SLIM VAT 2 

package, the amendment to the regulations provides for an abandonment of the necessity 

to settle the output VAT within 3 months as a condition for the deduction of the input VAT 

in the same settlement period as the declared output VAT, but only in relation to the import 

of services (principles of settlements correspond to those of intra-Community acquisition of 

goods). 

Taking into account the discussed CJEU ruling, it may be expected that the Ministry of 

Finance will make favorable changes in the draft also with respect to intra-Community 

acquisition of goods. 
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Stay up to date >>>  subscribe to our newsletter! 

HOW CAN WE HELP? 

EFFECTS OF THE 

RULING ON 

TAXPAYERS 

The CJEU ruling is the basis for a request to the tax authorities for a reimbursement of 

interest accrued in the case of overdue reporting of VAT due on intra-Community 

acquisition of goods, together with interest. 

Although this ruling applies to intra-Community transactions, the reasoning behind it may 

be extended to other transactions where the same principles apply, i.e. import of services 

or supply of goods where the purchaser is the taxpayer. 

SUBMITTED AN 

APPLICATION FOR 

REFUND OF TAX 

OVERPAYMENT  

We offer you support throughout the entire process until you receive your interest refund. 

Our assistance may include, but is not limited to, gathering all necessary data, performing 

calculations, making settlement adjustments, submitting an application for refund of tax 

overpayment, and representing you during the overpayment proceedings. 

 

Where decisions have been issued for a particular period of time or there have been 

rulings of administrative courts in such cases, the CJEU ruling is the basis for reopening 

the proceedings. The deadline for submitting a request for resumption of tax proceedings 

is 1 month from the date of publication of the ruling, and in the case of court and 

administrative proceedings - 3 months from the date of publication of the CJEU ruling. 

 This document was prepared for informational purposes only and is of a general 

nature. Every time before taking actions on the basis of the presented information, 

we recommend obtaining a binding opinion of TPA Poland experts. 
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TPA is a leading international consulting group, offering comprehensive business advisory services in 12 countries of Central and Southeastern 

Europe. 

  

In Poland, TPA is one of the largest consulting companies. We provide international corporations and large domestic companies with effective 

business solutions in terms of tax advisory, accounting and payroll outsourcing, real estate investment consultancy and HR consulting, as well as 

audit, business advisory services under the Baker Tilly TPA brand. Legal services, provided under the Baker Tilly Woroszylska Legal brand, 

have been a natural addition to our interdisciplinary services.  

 

TPA Poland, Baker Tilly TPA, and Baker Tilly Woroszylska Legal are the exclusive representatives of Baker Tilly International in Poland – one 

of the largest global networks of independent consulting companies. 

 

As a member of Baker Tilly International, we combine advantages of integrated, interdisciplinary ‘one-stop-shop’ services with local expertise and 

global reach of the advisory group. 
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